lunes, 28 de febrero de 2011

SUPERACIÓ VIOLÈNCIA A L'ESCOLA

Aquest Institut és un espai de difusió dels treballs que ja es realitzan amb Educació Biocèntrica arreu del món i de crear propostes educatives per tal d'aplicar-les a Catalunya i la realitat local que tenim 

Avui m'agradaria compartir un estudi que ha realitzat Ana Maria Borges de Souza, una professional de Brasil que va fer els anomenats "Tallers de l'Alegría" realitzats a favelas de Florianópolis - SC - Brasil. Las Favelas per qui no coneix son cases molt humilds que es troben en situació d'exclusió social, moltes vegades amb funcionament propi, a part de la societat. Les famílies costumen ser bastant desestructurades i el nivell de violència elevat. L'Ana Maria va realitzar un projecte finançat per CAPES  (una agència per coordinar la formació personal a nivell superior) i va fer servir l'Educació Biocèntrica com a eina central. 

Tenía per objectius: 
a) rescatar l'auto-estima i construir una auto-imatge humanitzada
b) crear um víncle de confiança entre la investigadora i els participants per tal que expressessin els seus patiments
c) promoure activitats pedagògiques que els hi doni l'oportunitat de redescobrir els sentits de l'escola
d) instituir la integració entre la música, el moviment corporal i la vivència com a fundament pedagògic per tal de rescatar la corporeitat, reconeixent el seu cos com a dimensió més pròxima per tal d'enfortir les seves identitats i restauració de l'èxit escolar. 
e) crear una col.laboració entre els "Tallers de l'Alegría" i les activitats de la classe. 

Es van abordar temes com el GRUP, el propi COS, el principi de VIDA,  l'EDUCACIÓ, l' AFECTIVITAT, la  VIOLÈNCIA... 

Els resultats van ser notoris en la seva postura, en la seva participació a classe, la seva imatge i presència... El grup cada vegada més es mostrava i el tracte entre ells denotava una gran millora. Les relacions passaven a ser més afectuoses i l'alegría es feia patent a cada trobada. 
Per qui tingui interès en llegir tot l'article, tot i que està en portuguès, el pot trobar a 

1 comentario: